Het overlijden van een dierbare heeft een grote emotionele impact. Helaas gaat deze periode van verdriet vaak gepaard met een lange ‘to-do list’. Er moeten een aantal praktische zaken geregeld worden, waaronder de afhandeling van de erfbelasting, ook wel bekend als successierecht. Wie een erfenis ontvangt, moet hier meestal erfbelasting over betalen. Voor het indienen van de aangifte krijgt u acht maanden de tijd. Zit u niet te wachten op deze fiscale rompslomp? Regil neemt de afhandeling graag van u over.

Hoeveel erfbelasting moet ik betalen?

Hoeveel erfbelasting u moet betalen, is afhankelijk van de relatie met de overleden persoon. Hoe dichterbij u bij de overledene staat, des te lager is het bedrag dat u aan erfbelasting kwijt bent. Zo betaalt een vriend(in) van de overleden persoon meer belasting dan de partner of een familielid. Ook de waarde van het nalatenschap bepaalt de uiteindelijke hoogte van de belasting. Het is goed om te weten dat er nooit over het gehele bedrag erfbelasting betaald hoeft te worden. Voor het eerste deel van de erfenis geldt namelijk een vrijstelling. In een aantal bijzondere gevallen hoeft u niets te betalen. Bijvoorbeeld als de overleden persoon langer dan 10 jaar in het buitenland woonde.

Erfbelasting berekenen en afhandelen

De “gewone” belastingaangifte vult u elk jaar weer opnieuw in. Dit geldt (gelukkig) niet voor de aangifte erfbelasting. Deze aangifte kan aardig complex zijn. Er gelden veel bijzondere regels en er zijn veel documenten die u bij de hand moet houden; van eigendomsaktes tot verzekeringspolissen en eventuele renteafspraken. Zijn er schulden of vastgoedobjecten in het spel, dan is kennis van erfrecht geen overbodige luxe. Dit alles maakt het indienen van de aangifte erfbelasting een secuur en tijdrovend werkje dat men meestal liever overlaat aan een specialist.

“Laat de aangifte regelen door een specialist en betaal niet meer erfbelasting dan nodig”

Aangifte erfbelasting laten doen door een expert

Na het overlijden van een dierbare kan er veel op u afkomen. Regil Financieel staat u graag bij tijdens deze periode. We zorgen dat de aangifte erfbelasting zorgvuldig geregeld wordt en dat u zo niet meer betaalt dan nodig. We zetten graag dat extra stapje. Dat betekent dat we kijken naar het grotere plaatje. Sommige kosten die u als erfgename maakt vanwege het overlijden, zijn namelijk aftrekbaar. Ook kan een overlijden, van bijvoorbeeld uw partner, gevolgen hebben voor de hoogte van de huursubsidie. Dit zijn allemaal zaken waar men niet direct aan denkt, maar net dat stukje verlichting kunnen bieden. In elk geval op financieel vlak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek om te zien wat Regil voor u kan betekenen.

en wij de aangiftes en bieden we deskundig advies over financiële vraagstukken. Wilt u uw belastingaangifte toevertrouwen aan een specialist? Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Neem contact op